Notice: Undefined variable: class in /var/www/vhosts/jolandakeesom.nl/httpdocs/wp-content/themes/sbtheme/header.php on line 40
class="post-template-default single single-post postid-358 single-format-standard">

Goedkoop


Blog

“Wanneer gaat die winkel open?”, vraagt een oudere vrouw in een scootmobiel met een blik  op de vernieuwde gevel. Helaas, die winkel gaat niet open. De tekst op de gevel is alleen bedoeld om een goedkope renovatie te camoufleren.

 

Door de vraag van deze vrouw begint me te dagen hoe misleidend de tekst in goudkleurige plakletters is die zonder toestemming op onze gevel is aangebracht. Ja, die tekst stond ook op de originele gevel uit 1914, maar hij slaat nu nergens meer op. Terwijl ik op ons stoepje de zaadjes van de prikneus uit de plantenbakken voor onze voordeur (zie mijn vorige blog) aan het oogsten ben, wordt me weer eens duidelijk dat ‘aandacht voor erfgoed’  tegenwoordig een verkooppraatje is. Een heel goedkoop verkooppraatje, waar alleen de nieuwe eigenaar van profiteert. Die geeft zijn appartementen een quasi-historisch sausje om huurders te lokken. Maar bij mensen als die voorbijgangster, die zo’n huur niet kunnen betalen, wekt hij de indruk dat er weer een ‘goedkoope’ winkel in komt. Zij ziet niet dat er een historische o teveel in staat. Zij is alleen teleurgesteld.

Intussen denk ik na over een nieuwe geveltekst. Hij hangt tenslotte op ons deel van de gevel. “Liever naakt dan namaak”, zeiden ze vroeger. Misschien wordt het wel: “Liever niks dan namaak-erfgoed”.  Naast de verwarring bij die mevrouw, zijn daar nog veel meer redenen voor. De nieuwe portiekvloer van ruw beton is beschilderd met een terrazzo-motief dat al bijna weggesleten is door alle goederen en vuilcontainers die er dagelijks overheen gaan. De elegante winkelentree is opgeknipt in twee ongelijke delen met slaapkamerdeuren uit een heel ander tijdperk. De rookgasafvoerpijpen steken lukraak uit de gevel naar buiten zodat de buren ze ongehinderd kunnen inademen.

De bovenlichten van de voordeuren van de bovenwoningen zijn er nog bekaaider van af gekomen: bekleed met een dun plaatje triplex in plaats van – uit respect voor het erfgoed – in de oorspronkelijke staat hersteld.

Mevrouw, het is allemaal nep. Made in China, maar dan door een ploeg Polen.