Notice: Undefined variable: class in /var/www/vhosts/jolandakeesom.nl/httpdocs/wp-content/themes/sbtheme/header.php on line 40
class="post-template-default single single-post postid-295 single-format-standard">

Hittegolf


Blog

Als je op een van de heetste plekken van de stad woont -volgens metingen van het RIVM- kun je alleen maar verkoeling vinden in de buurt van planten en water. Dat water dreigt een probleem te worden nu het al bijna twee maanden  niet of nauwelijks geregend heeft. Hoe kun je dan nog voor het groen zorgen? Onze wilde wingerd heeft het, met zijn wortels in de aarde, tot nu toe overleefd. Die geeft ons huis een koele groene laag met besjes waar de bijen ook erg van houden. Het zoemt hier volop.

Maar overal in en om de stad verdorren bermen en weilanden. In het bos breken takken met dorre bladeren af en zijn veel bessenstruiken roodbruin geworden. Waar normaal altijd modderpoelen zijn, stap je nu in het rulle zand. Toch hoor je niemand roepen om de bomen en planten in het bos te redden, terwijl daardoor op termijn de grote grazers verhongeren, de herten  uitgemergeld raken en de wilde zwijnenbaby’s omkomen. Bomen en planten laten tijdens een hittegolf gewoon hun blaadjes vallen en verkleuren alsof het al herfst is. Dat is hun overlevingsstrategie.

Thuis laten we dat verdrogen en afsterven niet zomaar gebeuren, want dan is het hier tussen de stenen helemaal niet meer te harden. Dus zijn we elke avond met de gieter in de weer en krijgt de verticale tuin zes keer per etmaal precies genoeg water dankzij een tijdklok op de dompelpomp in de regenton. Het overtollige water vangen we op en gieten we terug in de ton.

Extreme situaties dwingen tot het maken van keuzes. Mochten we hier op waterrantsoen worden gezet, dan gaan we wat mij betreft nog korter douchen en minder vaak kleren wassen. Maar besparen op water voor de planten? Misschien ligt de oplossing wel in meer plantensoorten die van hitte houden. De witte oleander staat er nu in ieder geval prachtig bij.