Notice: Undefined variable: class in /var/www/vhosts/jolandakeesom.nl/httpdocs/wp-content/themes/sbtheme/header.php on line 40
class="page-template page-template-templates page-template-others page-template-templatesothers-php page page-id-12">

[vc_row el_class=”mijn-werk-top”][vc_column width=”5/12″][vc_column_text]

Mijn werk

Van de bakstenen en de verlichting tot de handen en hersens aan het bed; in mijn werk gaan die twee uitersten moeiteloos samen. Omdat de “harde” en de “zachte” sector elkaar voortdurend beïnvloeden. Dat is goed te zien aan de boeken, brochures en artikelen waaraan ik de afgelopen decennia heb gewerkt.

Geen geslaagde gebouwen zonder kritische bewoners en gebruikers, geen goede gezondheidszorg zonder bevlogen en goedopgeleide professionals, geen leven voor mensen met een beperking zonder een omgeving met aandacht en compassie, geen verwerking van oorlog en dood zonder herdenking.

Zie voor een compleet overzicht van mijn werk mijn publicatielijst.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”7/12″][vc_column_text css=”.vc_custom_1499939339401{background-image: url(https://jolandakeesom.nl/wp-content/uploads/2017/06/Mijn-werk.jpg?id=59) !important;}” el_class=”image-caption”]Sarajevo, 1996 (Foto: Katrien Mulder)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Herdenken Overleven Leven met een beperking Spelen Wonen Zorgen Alles
Leven met een beperking

Technologie & Zorg

Diverse publieksbewerkingen van onderzoeken door de samenwerkende lectoraten rond het speerpunt Technologie en Zorg van de Hogeschool Utrecht, 2013-2015.

Leven met een beperking

Op zoek naar een woning

Informatiebrochure over het vinden van geschikte woonruimte voor mensen met autisme, Nederlandse Vereniging Autisme, 2010

Zorgen

100 jaar jeugddorp De Glind

Jubileumkrant ter gelegenheid van 100 jaar jeugddorp De Glind, Rudolphstichting, 2014  

Zorgen

Wij zijn er ook nog!

Over de ervaringen van kinderen die opgroeien met een broer of zus die door ziekte of handicap extra zorg nodig heeft. Pedagogiek in Praktijk, februari 2006

Wonen

Het Spoorboekje

Waarom staat die grote kastanjeboom uit 1900 daar, tussen de hoogbouw van KPN en huizen uit de jaren tachtig? Hoe komt die oude schuur tussen de moderne appartementencomplexen? Wat schuilt er achter die oude winkelpuien; wat werd daar vroeger verkocht? De Spoorhoek, een buurt tussen het centrum van Arnhem en de spoorlijn, zit vol sporen van het verleden. Het Spoorboekje…

Wonen

Nestelen in de stad

Steeds meer gezinnen willen in de grote steden wonen, maar die steden zijn daar niet op voorbereid. De architecten van heren 5 en de afdeling Onderzoek van de Bond van Nederlandse Architecten initieerden daarom samen een onderzoek naar de kansen voor gezinsappartementen in de stad. Architecten van zestien bureaus bezochten stedelijke gezinnen en inventariseerden hun wensen en hun eigen creatieve…

Leven met een beperking

Thuis in een onbegrijpelijke wereld

Mensen met autisme en een matige of ernstige verstandelijke beperking hebben vroeg of laat buiten hun ouderlijk huis een eigen plek nodig om te wonen. Een plek waar ze zich thuis voelen, van het leven kunnen genieten en zich van hun beste kant kunnen laten zien. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking hebben begeleiding nodig die goed is afgestemd…

Leven met een beperking

Een sterk netwerk

Na hersenletsel is het behouden en benutten van het eigen sociale netwerk een van de belangrijkste manieren om te werken aan herstel en het voorkomen van sociaal isolement. Het inschakelen en in standhouden van zo’n netwerk is een van vele uitdagingen waarvoor de mantelzorgers van mensen met hersenletsel komen te staan. De realiteit van zo’n netwerk na hersenletsel wordt voelbaar…

Leven met een beperking

In het oog, in het hart

Mantelzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben langdurig te maken met ingrijpende gevolgen waardoor de persoon met hersenletsel sterk van hen afhankelijk is. Door het ontbreken van ziekte-inzicht bij iemand met hersenletsel en door reacties van onwetendheid en ongemak in hun sociale omgeving, leiden mantelzorgers vaak noodgedwongen een geïsoleerd bestaan. Wanneer degene met hersenletsel het probleem daarvan niet ziet en…

Leven met een beperking

Wonen met autisme

Voor iemand met autisme is zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend, ook al heeft hij of zij een normale tot hoge intelligentie. Steeds meer jongeren en volwassenen met autisme doen daarom een beroep op vormen van begeleid wonen. Begeleiders zonder ervaring met autisme moeten zich voorbereiden op een nieuwe doelgroep. Zeker is dat goede begeleiding is afgestemd op individuele mogelijkheden en beperkingen, maar…

Zorgen

De ziekte de baas blijven

Bij steeds meer mensen in Nederland, van jong tot oud, wordt een chronische ziekte vastgesteld. Toch is in de gezondheidszorg nog onvoldoende bekend wat het betekent te leven met een chronische ziekte; welk gevecht patiënten samen met hun partners, kinderen en vrienden leveren om zo normaal mogelijk verder te leven met de gevolgen van de ziekte. Chronisch zieken krijgen vaak…

Zorgen

Eerst buurten, dan zorgen

Overal in Nederland zijn de afgelopen jaren zelfsturende teams van Buurtzorg aan het werk gegaan met als doel de cliënt en de mensen om hem heen, weer centraal te stellen in de zorg. Bij de organisatievorm die radicaal breekt met de reguliere zorg, kiest Buurtzorg een bijpassende werkwijze: ‘Eerst buurten, dan zorgen’. Een aantal voortrekkers heeft de afgelopen jaren gezocht…

Zorgen

Buurtzorg: menselijkheid boven bureaucratie

Buurtzorg is in korte tijd een fenomeen geworden. Nadat de pioniers op verschillende plaatsen in het land waren begonnen de formule van Buurtzorg in praktijk te brengen, groeide het aantal zelfsturende teams in Nederland razend snel. De keuze van Buurtzorg om de relatie tussen cliënt en professional weer als uitgangspunt te nemen en de rest van de netwerkorganisatie daarvoor een…

Zorgen

Tijdloos betrokken

Zorgorganisatie Kwintes is in 2006 ontstaan en heeft wortels in een pensiontehuis voor Indische repatrianten, in beschermende woonvormen op christelijke grondslag, in regionale instellingen voor beschermd en begeleid wonen en in de dag-, nacht-, crisis- en vrouwenopvang. De voorgeschiedenis van Kwintes is een goed voorbeeld van de manier waarop zorgorganisaties zich de afgelopen decennia in Nederland hebben ontwikkeld. In dit…

Overleven

New wallpaper, dandelion carpet

Sarajevo na de oorlog. Vanaf 1996 heeft een team van lokale ingenieurs en architecten gewerkt aan het repareren van de oorlogsschade aan daken, muren, trappen en leidingen in de wijk Hrasno. In opdracht en met steun van de stichting City Link Amsterdam Sarajevo en in nauw overleg met de bewoners. De balans van deze unieke vorm van buitenlandse steun wordt…

Overleven

Waterdichte vrede

Hoe zorg je dat een moderne stadswijk na vier jaar hevige beschietingen weer leefbaar wordt? De oorlog heeft een onuitwisbaar spoor getrokken door het leven van de bewoners van de wijk Hrasno in Sarajevo. Het enige dat een meelevende stad als Amsterdam concreet kan doen is de belofte nakomen om te helpen bij de wederopbouw van de wijk in materiële zin:…

Overleven

Leven achter folie

Wat gebeurt er met een dichtbevolkte woonwijk van een middelgrote moderne stad als er drie jaar lang mortiergranaten op afgeschoten worden en de bewoners permanent in het vizier van sluipschutters liggen? De bewoners van de wijk Hrasno in Sarajevo leven vanaf 1992 drie jaar lang in een nachtmerrie. Aan alle kanten worden ze belaagd door de strijdende partijen. Hun wijk…

Herdenken

Een tuin voor iedereen

‘In de dood is iedereen gelijk’, is het motto van Johan Degenkamp en daar handelt hij ook naar. De familie Degenkamp beheert al drie generaties lang een katholieke begraafplaats, tussen de Spaarndammerdijk en het Westerpark in Amsterdam. Ooit was dat hovenierswerk in een traditionele omgeving, maar inmiddels is het vooral anticiperen op alle mogelijke wensen en omstandigheden. Naast statige lanen…

Herdenken

Breekbare dagen

Nederland is al sinds 1945 op zoek naar de beste manier om zijn doden te herdenken en zijn bevrijding en vrijheid te vieren. Na jaren discussie kwam er pas in 1988 één nationaal comité voor het organiseren van 4 en 5 mei. De verschillende tradities waaruit deze dagen voortkomen, verklaren de huidige vorm, en ook waarom er jaarlijks een nieuwe…

Leven met een beperking

Omgaan met een spierziekte

Brochures over het omgaan met diverse spierziekten, het opvoeden van kinderen met een spierziekte en het organiseren van thuiszorg bij ALS. (Vereniging) Spierziekten Nederland.  

Zorgen

Het sinaasappelstadium voorbij

Vier portretten en een analyse van wat het betekent voor familieleden als iemand na een beroerte/herseninfarct (cva) weer thuiskomt. In opdracht van cva-vereniging Samen Verder en Revalidatiecentrum De Hooghstraat, 2006

Zorgen

Jonge mantelzorgers

Over de ervaringen van kinderen en jongeren die opgroeien met een chronisch zieke ouder en met adviezen voor professionals die met hen te maken krijgen. In opdracht van NIZW, Utrecht en LOT, Bunnik, 2000  

Herdenken

Nationaal herdenken en vieren

Interviews en brochures bij het afscheid van bestuurders, in opdracht van het Nationaal Comite 4 en 5 mei, 2003-2015

Leven met een beperking

Contact Spierziekten Nederland

Artikelen over uiteenlopende onderwerpen voor het ledenblad Contact van (Vereniging) Spierziekten Nederland.

Spelen

Laat je kunsten zien

Evaluatie van vier circusprojecten op basisscholen met een verlengde schooldag, bedoeld om talenten van kinderen te ontwikkelen en de samenwerking in de buurt te stimuleren. Laat je kunsten zien. Jantje Beton, 2009

Zorgen

Wijkverpleging. Balanceren tussen zorg en zeggenschap

Wijkverpleging is een uitdagend vak. Van wijkverpleegkundigen wordt veel verwacht. Dat ze klaarstaan voor patiënten met hun verschillende rechten, problemen, vragen en behoeften. En dat ze tegelijkertijd rekening houden met eisen en regels van zorgverzekeraars, gemeenten en landelijke overheid, die soms haaks staan op de wensen van de patiënt. Met een stevige basis van theoretische kennis en praktische ervaring hoeft het…

Spelen

Tijd voor spelen

Kinderen hebben steeds minder tijd en ruimte om te spelen en dat is erg. Niet voor niets is het recht op spelen vastgelegd in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Spelen is essentieel voor het plezier dat kinderen in hun leven hebben en een onmisbare motor voor hun ontwikkeling. Hoewel iedereen het belang van spelen onderschrijft, ontbreekt…

Wonen

What Happened To My Buildings

Wat doe je als je vak als architect lijkt te zijn afgeschaft en je nu weleens wilt weten wat er deugt van wat je gemaakt hebt? Marlies Rohmer koopt een busje, plakt er in koeienletters What happened to…? op en rijdt langs 25 gebouwen waarvan ze ooit grote verwachtingen had. En ze spreekt uitgebreid met opdrachtgevers, bewoners en gebruikers. Dat…