Notice: Undefined variable: class in /var/www/vhosts/jolandakeesom.nl/httpdocs/wp-content/themes/sbtheme/header.php on line 40
class="post-template-default single single-post postid-228 single-format-standard">

Geen geluid


Blog

Het is deze Kerst opvallend stil in de straat. Sinds 1898 hebben hier de klokken van de Lutherse kerk in de kerstnacht geluid. Alleen in 1944 toen de bevolking van de stad geëvacueerd was,  hebben ze vermoedelijk gezwegen. Tenzij de bezetter zijn eigen Lutheranen heeft bediend, maar daarover is mij niets bekend.  

Dit jaar zwijgen de klokken voorgoed, na 118 of 119 jaar.  Tenzij iemand per ongeluk of expres op de speciale schakelaar drukt die de touwen van vroeger vervangt, maar die is dan in overtreding. Zonder bijbehorend kerkgenootschap horen kerkklokken te zwijgen.

De Lutheranen zijn bij de Oud-Katholieken ingetrokken. Het Van Vulpenorgel is verkocht aan een klooster in Litouwen. De koster en zijn gezin zijn vorige week verhuisd. De leegte die zij achterlaten zal binnenkort worden gevuld met andere geluiden en beelden. De gebouwen  hebben de monumentenstatus, maar het geluid is vogelvrij.  Zelfs als het afkomstig is van het Bachensemble dat vier keer per jaar zijn gezang door de glas-en-loodramen liet schallen.

Nu maar hopen dat de zwaan op de toren blijft zitten.