In het oog, in het hart


Leven met een beperking

Mantelzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben langdurig te maken met ingrijpende gevolgen waardoor de persoon met hersenletsel sterk van hen afhankelijk is.

Door het ontbreken van ziekte-inzicht bij iemand met hersenletsel en door reacties van onwetendheid en ongemak in hun sociale omgeving, leiden mantelzorgers vaak noodgedwongen een geïsoleerd bestaan. Wanneer degene met hersenletsel het probleem daarvan niet ziet en geen vreemden over de vloer wil, vragen deze mantelzorgers niet uit zichzelf ondersteuning wanneer ze overbelast dreigen te raken.

Professionals die de gevolgen van overbelasting hebben gezien bij deze mantelzorgers, zoeken naar manieren om hen in een eerder stadium actief te benaderen. Deze aanpak wordt outreachend werken genoemd. Door het vertrouwen van mantelzorgers te winnen en passende praktische oplossingen aan te dragen, slagen deze professionals er in ondersteuning te bieden waardoor mantelzorgers zich gesterkt voelen.

In deze publicatie wordt outreachend werken beschreven aan de hand van praktijkervaringen van mantelzorgers en professionals die hebben meegewerkt aan het project Mantelzorgondersteuning en Netwerkontwikkeling bij NAH van de Hogeschool Utrecht.

In het oog, in het hart. Actieve ondersteuning van mantelzorgers bij NAH. Kenniscentrum sociale innovatie, Hogeschool Utrecht, 2012