Notice: Undefined variable: class in /var/www/vhosts/jolandakeesom.nl/httpdocs/wp-content/themes/sbtheme/header.php on line 40
class="post-template-default single single-post postid-254 single-format-standard">

Stadslucht


Blog

Stadslucht

 

Het oude gezegde ‘stadslucht maakt vrij’ geldt in overdrachtelijke zin natuurlijk nog steeds. Maar dat de lucht in de stad ook behoorlijk vies en schadelijk is, staat ook vast. Om die reden zou je dus net zo goed kunnen zeggen: ’stadslucht maakt ziek’ of ‘stadslucht maakt benauwd’.

Het stadsbestuur hier trekt de aandacht met de strengste regels voor de uitstoot van uitlaatgassen (diesel) in het centrum. Maar vermeldt daarbij niet dat het vervuilende verkeer in de aangrenzende woonwijken gewoon kan doorgaan. En aangezien het centrum hier betrekkelijk klein  is en er betrekkelijk weinig mensen wonen, vraag ik me af wat we als bewoners van de aangrenzende wijken opschieten met die stoer klinkende maatregelen. Uit ervaring weten we dat het verkeer, net als de waterstromen hier in de omgeving, gewoon een andere loop neemt als het ergens gehinderd wordt. Door de woonwijken dus.

De sluiproutes door mijn buurt zorgen er nu al voor dat de buitenlucht in de spitsuren niet te harden is. Als je gevoelige longen hebt, kun je rond die tijd maar beter binnen blijven.  Luchtwegklachten zijn te onderdrukken door de plaatsen en tijden met de vieste buitenlucht te vermijden. En door anders naar het weerbericht te luisteren. Bijvoorbeeld, als het regent is de lucht schoner omdat het fijnstof sneller neerslaat. Lekker naar buiten in de regen dus. Helaas staan er dan in en rond de stad weer meer files en neemt het sluipverkeer toe, vooral omdat het stadsbestuur geen echte maatregelen durft te nemen. Dat stadslucht vrij maakt, kun je onder deze omstandigheden niet meer zeggen.