Notice: Undefined variable: class in /var/www/vhosts/jolandakeesom.nl/httpdocs/wp-content/themes/sbtheme/header.php on line 40
class="post-template-default single single-post postid-283 single-format-standard">

Vaste gasten


Blog

Elk jaar rond 1 mei zit ik op ze te wachten: onze vaste gasten uit Afrika die hier tot begin augustus komen voor gezinsuitbreiding en vlieglessen. Ze zijn donker gekleurd en erg beweeglijk. Ze bellen niet aan, maar komen na een onverwachte duikvlucht hoog op de hoek ons huis binnen. Op mooie dagen gieren ze van het lachen over de straat.

Gisteravond hoorde ik ze weer onder de dakpannen: onze vaste gasten schuilden voor de regen. Met een indrukwekkende bocht weten ze elk jaar weer het gaatje van de ingang onder het dak te vinden. Binnenkort hoor ik ze vast weer krabbelen met hun korte pootjes op de dakgoot om hun nest op orde te brengen. Ze hebben duizenden kilometers afgelegd om hier te komen, waarschijnlijk met een paar tussenstops in Spanje en Frankrijk. Dit is hun zomerse familiehuis waar ze hun eieren leggen en uitbroeden en hun jongen vliegklaar maken. Ze voeden zich met insecten en gaan rustig even op en naar het IJsselmeer voor een picknick in de lucht. Ik verlang alweer naar zomeravonden waarop ze donderjagen boven het park en napraten achter de wand naast mijn bureau. De gierzwaluwen zijn er weer. Het wordt nu echt zomer.