Notice: Undefined variable: class in /var/www/vhosts/jolandakeesom.nl/httpdocs/wp-content/themes/sbtheme/header.php on line 40
class="post-template-default single single-post postid-238 single-format-standard">

Volgens de cijfers


Blog

Minder incidenten dan in voorgaande jaren. Zowel met zwervers en dealers in onze straat, als met ontsnapte tbs’ers in het land. In deze tijd van het jaar hoor je juichende berichten met cijfers die ons gerust moeten stellen over de veiligheid in de buurt. Maar waar slaan die cijfers eigenlijk op? Wat zeggen ze over wat er hier in de straat echt gebeurd is?

 

Minder incidenten waarvoor de politie is komen opdraven, betekent nog niet dat er ook minder incidenten waren. Een vechtpartij tussen zwervers of dealers gebeurt in het geniep. Geen van de betrokkenen belt de politie. En toen wij er toevallig langsliepen, kregen we te horen dat we ons er niet mee moesten bemoeien omdat iemand een telefoon gestolen had. Vervolgens sloeg de ene dakloze de andere in elkaar. Staat niet in die cijfers.

Afgelopen zomer ging er een man dood op de stoep voor de opvang. Dat moet zijn gemeld, want de ambulance en de politie stonden al snel voor de deur. Maar wat de cijfers niet laten zien is dat die middag een grote bloedvlek van de stoep moest worden geboend waar de klanten van de fietsenmaker en andere passanten, zoals wij, flink van schrokken.

Het verhaal achter de cijfers…

In een andere straat hier in de buurt wordt in de politiecijfers maar een enkel incident vermeld. Toevallig was daar wel een gruwelijke dubbele moord op twee onschuldige zeventigers door een ontsnapte tbs’er . Het lijkt dus alsof het er in die straat veiliger op is geworden, maar het tegendeel is waar. Als ik een cijfer voor de veiligheid in de buurt moet geven, wordt dat helaas een dikke onvoldoende.